Έχετε μυρμήγκια στο σπίτι; Βλέποντας μερικά μικρά μυρμήγκια μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχουμε την εμπειρία και τις αποτελεσματικές θεραπείες για την εύρεση και την εξάλειψη των αποικιών, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το σπίτι σας.

Αν και μπορεί να είναι διασκεδαστικό να ακούτε για τα μυρμήγκια να παρελαύνουν το ένα πίσω από το άλλο, το πραγματικό θέαμα των μυρμηγκιών που παρελαύνουν στο σπίτι σας όμως μπορεί να είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, το πρώτο βήμα για την πρόληψη των μυρμηγκιών και την απαλλαγή από αυτά είναι να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα παράσιτα και τα κατάλληλα βήματα για την καταπολέμησή τους.

Κατανόηση των Μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι κοινά έντομα που μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Ενώ υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μυρμηγκιών, όλα τους έχουν μερικά καθοριστικά χαρακτηριστικά. Έχουν σώμα με τρία τμήματα: κεφάλι, κοιλιά και θώρακα. Επιπλέον, όλα έχουν έξι πόδια και λυγισμένες κεραίες. Τα πόδια και οι κεραίες τους είναι μακριά σε σύγκριση με το σώμα τους.

Τα μυρμήγκια μπορεί να είναι μαύρα, καφέ ή κοκκινωπά και σε μέγεθος από 0,16 cm έως 1,27 cm. Ενώ τα περισσότερα είδη μυρμηγκιών δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά αν εισβάλουν στο σπίτι σας.

μυρμήγκια

Η συμπεριφορά τους

Τα μυρμήγκια είναι κοινά οικιακά παράσιτα επειδή τους αρέσει να χτίζουν τις φωλιές τους κοντά σε πηγές τροφής και νερού και οι άνθρωποι τείνουν να παρέχουν έτσι εν αγνοία τους άφθονη τροφή γι’ αυτά. Είναι κοινωνικά πλάσματα που ζουν σε αποικίες που μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Κάθε μυρμήγκι έχει μια σημαντική δουλειά μέσα στην αποικία. Όλα τα μυρμήγκια εργάτες είναι θηλυκά. Μαζεύουν τροφή, φτιάχνουν φωλιές και φροντίζουν τις προνύμφες. Τα αρσενικά μυρμήγκια, από την άλλη, έχουν μια δουλειά – να ζευγαρώνουν με το μυρμήγκι βασίλισσας και να βγάζουν περισσότερους απογόνους. Ο ρόλος της βασίλισσας είναι να γεννά αυγά για να διατηρήσει την αποικία ευημερούσα.

Πού μπορούν να ζήσουν;

Τα μυρμήγκια μπορούν να ζήσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε κλίμα, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα πιο κοινά έντομα σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα είδη μυρμηγκιών χτίζουν μεγάλες φωλιές με περίπλοκα δίκτυα σηράγγων.

Επιπλέον μπορούν να δημιουργήσουν τις φωλιές τους τόσο μέσα όσο και έξω. Όταν χτίζουν φωλιές σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να παρατηρήσετε μικρά βουναλάκια βρωμιάς ή άμμου στην είσοδο. Τα μυρμήγκια μπορούν επίσης να ζουν μέσα ή γύρω από τα θεμέλια του σπιτιού σας ή στους τοίχους του σπιτιού σας.

Επίσης, προτιμούν να χτίζουν τις φωλιές τους κοντά σε πηγές τροφής, νερού και προστασίας από τα αρπακτικά και τα στοιχεία.

μυρμήγκια στο σπίτι

Τύποι μυρμηγκιών;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μυρμηγκιών. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε προσβολή από μυρμήγκια στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να καταλάβετε με ποιον τύπο μυρμηγκιών μπορεί να έχετε να κάνετε, προκειμένου να διαμορφώσετε ένα σχέδιο για να απαλλαγείτε από αυτά. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους μυρμηγκιών και πώς να τα αναγνωρίσετε.

Ξυλοφάγα μυρμήγκια

Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια ονομάζονται έτσι για την τάση τους να κάνουν σήραγγα και να φωλιάζουν στο ξύλο. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους τοίχους του σπιτιού σας και μερικές φορές μπορεί να θεωρηθούν τερμίτες. Ωστόσο, δεν τρέφονται με ξύλο όπως οι τερμίτες. Απλώς περνούν μέσα από αυτό για να δημιουργήσουν τις φωλιές τους.

Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια έχουν συνήθως μαύρο ή καφέ χρώμα.

Ξυλοφάγα μυρμήγκια

Μικρά Μαύρα Μυρμήγκια

Τα μικρά μαύρα μυρμήγκια έχουν μήκος περίπου 0.32cm. Όπως τα περισσότερα είδη μυρμηγκιών, θα φάνε σχεδόν τα πάντα, αλλά έλκονται περισσότερο σε γλυκές ουσίες. Τα μικρά μαύρα μυρμήγκια τείνουν να φωλιάζουν σε σωρούς ξυλείας, πέτρες και άλλα συντρίμμια.

Μυρμήγκια της Φωτιάς

Τα μυρμήγκια της φωτιάς (δεν υπάρχουν στην Ελλάδα) ονομάστηκαν για το φλογερό κόκκινο χρώμα και το οδυνηρό τσίμπημα τους. Εάν τύχει να πλησιάσετε πολύ τις φωλιές τους, μπορεί να επιτεθούν, να σας δαγκώσουν και να κρατηθούν, ενώ σας κάνουν ένεση με δηλητήριο από το κεντρί τους. Θα καταλήξετε με καύση, φαγούρα κόκκινα εξογκώματα που εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μυρμήγκια της φωτιάς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Μυρμήγκι της φωτιάς

Αργεντινά μυρμήγκια

Με καταγωγή από την Αργεντινή, αυτό το είδος βρήκε το δρόμο του προς τη νότια Καλιφόρνια και τις πολιτείες της ακτής του Κόλπου κάνοντας μια βόλτα με πλοία. Είναι ένα χωροκατακτητικό είδος στις ΗΠΑ και οι αποικίες τους μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά. Επειδή μεμονωμένες αποικίες μυρμηγκιών της Αργεντινής δεν συμπεριφέρονται επιθετικά μεταξύ τους, αυτές οι αποικίες συχνά σφυρηλατούν δεσμούς που καταλήγουν σε «υπερ-αποικίες» που εκτείνονται σε μια μεγαλύτερη περιοχή.

Αν και δεν είναι επιθετικά μεταξύ τους, τα μυρμήγκια της Αργεντινής είναι επιθετικά με άλλα είδη μυρμηγκιών. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά, τρέφοντας το νέκταρ τους. Μπορούν επίσης να γίνουν επεμβατικές φωλιές στα σπίτια μέσω ρωγμών στους τοίχους ή στα θεμέλια, λόγω της ικανότητάς τους να σχηματίζουν υπερ-αποικίες.

Άλλα είδη:

Τα παραπάνω είδη είναι τα πιο κοινά είδη μυρμηγκιών, ωστόσο υπάρχουν μερικά άλλα είδη που μπορεί να βρείτε γύρω από το σπίτι σας, όπως:

 • Μυρμήγκια αγρού
 • Μυρμήγκια Φαραώ
 • Μυρμήγκια ακροβατών
 • Τρελά μυρμήγκια
 • Μυρμήγκια θεριστών

Τα μυρμήγκια είναι τόσο μικρά που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις με ποιο είδος έχεις να κάνεις αν τα βρεις στο σπίτι σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καλέσετε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας. Οι επαγγελματίες ελέγχου παρασίτων της Fastoil μπορούν γρήγορα να αναγνωρίσουν ποιά είδη μυρμηγκιών έχετε στο σπίτι σας και να καθορίσουν την καλύτερη θεραπεία για το συγκεκριμένο είδος.

Σημάδια προσβολής

Τα μυρμήγκια μπορούν γρήγορα και αθόρυβα να εισβάλουν στο σπίτι σας. Τα περισσότερα είναι απλώς ένα ενοχλητικό πρόβλημα, αλλά αν βρουν το δρόμο τους στο ντουλάπι σας, μπορούν να μπουν σε ανοιχτά δοχεία φαγητού, καταβροχθίζοντας οτιδήποτε βρουν. Τα μυρμήγκια αφήνουν ίχνη φερομόνης για τους συντρόφους τους, οδηγώντας τους σε τροφή και νερό. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα μυρμήγκι βρει το δρόμο προς το φαγητό σας, θα ακολουθήσουν πολλά άλλα.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχει προσβληθεί από μυρμήγκια, αναζητήστε σημάδια όπως γραμμές μυρμηγκιών κατά μήκος των τοίχων ή των δαπέδων σας. Έχετε το νου σας για αναχώματα βρωμιάς γύρω από το σπίτι σας, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι μια αποικία υπάρχει κοντά.

Τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν;

Ενώ τα περισσότερα μυρμήγκια δεν είναι καταστροφικά, τα ξυλοφάγα μυρμήγκια μπορούν να καταστρέψουν ξύλινες κατασκευές με τα τούνελ τους. Όπως οι τερμίτες, μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη δομική βλάβη στο σπίτι σας. Επίσης, θα αφήσουν πίσω τους μικρούς σωρούς από πριονίδι, και αυτό μπορεί να είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχετε να κάνετε με αυτό το καταστροφικό είδος.

Πώς η Fastoil αντιμετωπίζει τα μυρμήγκια μέσα και γύρω από το σπίτι σας

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε προσβληθεί από μυρμήγκια, είναι σημαντικό να λάβετε τα σωστά βήματα για να βοηθήσετε στον έλεγχο του προβλήματος. Επειδή οι αποικίες τους μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες μυρμήγκια, μπορεί να είναι δύσκολο να τα αφαιρέσετε όλα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καλέσετε τους επαγγελματίες στη Fastoil. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε ποιος τύπος μυρμηγκιού βρίσκεται στο σπίτι σας και τί μπορείτε να κάνετε για να τα ξεφορτωθείτε γρήγορα. Μπορούμε να ελέγξουμε το σπίτι σας, τόσο μέσα όσο και έξω δωρεάν και να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Επικοινωνήστε με την ομάδα της Fastoil για  προσφορά, ώστε να σταματήσετε να ανησυχείτε για τα μυρμήγκια.

Καταπολέμηση μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι ένα από τα 13 κοινά παράσιτα που καταπολεμώνται από τη Fastoil με ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχου παρασίτων.

 • Αρχική ολοκληρωμένη εσωτερική και εξωτερική επιθεώρηση και εργασία
 • Δωρεάν εκτίμηση του χώρου σας
 • Δυνατότητα προγραμματισμένων εργασιών μέσα στο χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες σας

Με την πολυετή εμπειρία που διαθέτουμε γνωρίζουμε για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών. Εσείς γνωρίζετε ότι:

 • Διαφορετικά είδη μυρμηγκιών απαιτούν διαφορετικές μεθόδους εργασίας για την καταπολέμηση τους
 • Οι βασίλισσες των μυρμηγκιών μπορούν να γεννήσουν έως και 800 αυγά τη μέρα
 • Ορισμένα είδη μυρμηγκιών έχουν δορυφορικές αποικίες σε κοντινές αυλές ή σπίτια που σημαίνει ότι η αντιμετώπιση μιας αποικίας μπορεί να μην είναι πάντα αρκετή.
 • Επειδή ζουν σε αποικίες είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε όλα τα μυρμήγκια που εισβάλλουν στο σπίτι σας
 • Τα μυρμήγκια είναι πολύ κοινωνικά. Μπορεί να έχετε δει ένα αλλά πολύ πιθανόν υπάρχουν περισσότερα κοντά.. επομένως το να τα δείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα.

καταπολέμηση μυρμηγκιών

Οι μέθοδοι και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εναρμονίζονται πλήρως με τις κοινοτικές οδηγίες 178/02, 93/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κ.Υ.Α. 487/00 και ISO, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για πλήρη και συνεχή κάλυψη κάθε χώρου.

Η εταιρία μας γνωστή για την ποιότητα στην απεντόμωση, απολύμανση, μυοκτονία με νέες και αποτελεσματικές μεθόδους σας δίνει την δυνατότητα να εξαλείψετε οριστικά τα έντομα.

Μήπως έχετε μυρμήγκια στην κουζίνα; Διάβασε το παρακάτω άρθρο: