Πιστεύετε ότι έχετε έναν οικιακό εισβολέα που σας χαλάει τις ξύλινες κατασκευές του σπιτιού σας, έχοντας τη μορφή ενός ξυλοφάγου μυρμηγκιού ή μήπως είναι τερμίτες ; Αν ναι, θα βοηθούσε αν μπορούσατε να προσδιορίσετε ακριβώς ποιό έντομο είναι ο ένοχος. Και τα δύο μπορεί να είναι επιζήμια για το σπίτι σας, αλλά αν θέλετε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα, η σωστή ταυτοποίηση είναι το κλειδί.

Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια και οι τερμίτες μοιράζονται αρκετές ομοιότητες, και το λιγότερο όμως, είναι ότι και οι δύο είναι διαβόητοι που προκαλούν ζημιά στο ξύλο. Οι τερμίτες είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με τα πολλά είδη μεγάλων μυρμηγκιών που εμπίπτουν στην ομάδα των ξυλοφάγων μυρμηγκιών. Όπως τα μυρμήγκια των ξυλουργών έτσι και οι τερμίτες φουσκώνουν στο ξύλο. Και επειδή τόσο τα μυρμήγκια όσο και οι τερμίτες ζευγαρώνουν την άνοιξη, συχνά συγχέονται από τους ιδιοκτήτες σπιτιών που εντοπίζουν τα σμήνη.

τερμίτες

Φυσικές Διαφορές

Μια πιο προσεκτική ματιά στο εν λόγω έντομο θα αποκαλύψει σημαντικές φυσικές διαφορές που καθιστούν εύκολο τον εντοπισμό ενός τερμίτη έναντι ενός ξυλοφάγου μυρμηγκιού. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο έντομο με ένα μεγεθυντικό φακό ή ακόμα και με έντονο φως επάνω του και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με γυμνό μάτι.

  • Σχημα σώματος ???? Ένας τερμίτης δεν έχει “μέση”, αντίθετα, το σώμα του είναι πιο ορθογώνιο, χωρίς να είναι στενό στο κέντρο. Αντίθετα, τα ξυλοφάγα μυρμήγκια έχει μια πολύ καλά καθορισμένη στενή.
  • Κεραίες???? Ένας τερμίτης έχει ίσιες κεραίες, ενώ οι κεραίες των ξυλοφάφων μυρμηγκιών είναι λυγισμένες.
  • Φτερά ????Και τα δύο έντομα είναι φτερωτά πλάσματα και το καθένα έχει τέσσερα φτερά. Όμως, ένας τερμίτης έχει φτερά που έχουν ίσο μέγεθος και σχήμα και τα φτερά του είναι πολύ μακρύτερα από το σώμα του. Στα φτερωτά μυρμήγκια τα πίσω φτερά είναι μικρότερα από τα μπροστινά και δεν φαίνονται ασυνήθιστα μακρά ή δυσανάλογα προς το σώμα τους. Επίσης, των τερμιτών δεν είναι τόσο ανθεκτικά όσο τα μυρμήγκια.Τα φτερά του τερμιτών πέφτουν εύκολα. Τα πεσμένα φτερά βρίσκοντα, συχνά, κοντά στο άνοιγμα μιας φωλιάς τερμιτών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό μολύνσεως από τερμίτη.
  • Χρώμα???? Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια είναι κοκκινωπά ή σκουρόχρωμα και παρατηρούνται όταν ψάχνουν για τροφη. Ενώ οι τερμίτες είναι διαφανείς ή μπεζ-λευκοί και αποφεύγουν το φως. Οι τερμίτες σπάνια παρατηρούνται εκτός αν η φωλιά τους διαταραχθεί.

 

ξυλοφάγα μυρμήγκια

Διαφορές Συμπεριφοράς

Ο τρόπος με τον οποίο τα δύο έντομα αλληλεπιδρούν με το ξύλο είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, οι τερμίτες τρώνε το ξύλο μέσα στο οποίο φωλιάζουν. Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια απλά σκάβουν στο ξύλο για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Δεν τρώνε το ξύλο αλλά απλώς το “σπρώχνουν” μέσα από ενδεχόμενα ανοίγματα. Έτσι, εάν βλέπετε μικρούς σωρούς από ξύσματα ή υπολείμματα εντόμων κάτω από τις τρύπες, βοηθάει να εντοπίσετε μια προσβολή των ξυλοφάγων μυρμηγκιών. Τα ξυλοφάγα μυρμήγκια αναζητούν υγρό και κατεστραμμένο ξύλο στο οποίο θα ανασκάψουν τις φωλιές τους. Οι τερμίτες θα μασήσουν απευθείας στο υγιές ξύλο.

Μια άλλη προφανής διαφορά είναι ο τρόπος εμφάνισης στις σήραγγες του ξύλου. Οι σήραγγες των ξυλοφάγων μυρμηγκιών θα είναι πολύ ομαλές και τελειωμένες. Ενώ των τερμιτών, είναι τραχιές και πλατιές επειδή είναι γεμάτες με στρώματα εδάφους και λάσπης.

Τέλος, παρατηρείτε τυχόν χωμάτινους σωλήνες; Ένας χωμάτινος λάσπης δηλώνει την οριστική παρουσία ή την προηγούμενη παρουσία τερμιτών. Ουσιαστικά, είναι σωλήνες που είναι χτισμένοι στο εξωτερικό των τοίχων ή ανάμεσα στο χώμα και το ξύλο και χρησιμεύουν ως οι δίοδοι μέσω των οποίων ταξιδεύουν οι τερμίτες.

Ξυλοφάγα Μυρμήγκια στον κήπο σας

Ξυλοφάγα μυρμήγκια μπορεί να βρείτε στον κήπο σας. Οι αφίδες (αλλά και άλλα παράσιτα) εκκρίνουν ένα μελιτώδες και κολλώδες υγρό, τη μελίγκρα, το οποίο προσελκύει τα μυρμήγκια.  Η μελίγκρα προσελκύει τα ξυλοφάφα μυρμήγκια λόγω των υδατανθράκων που θέλουν και είναι πιθανότατα ο λόγος που έχετε αυτά τα μυρμήγκια στον κήπο σας.

Υπάρχει και ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο αυτά τα μυρμήγκια μπορεί να βρίσκονται τον κήπο σας. Εάν βρίσκονται στον κήπο σας καυσόξυλα, κορμοί, δέντρα και άλλα ξύλα. Εάν η κατασκευή του κήπου σας περιέχει ξύλινα μονοπάτια ή παλέττες.. Επίσης, μία εξήγηση για την εμφάνιση ξυλοφάγων μυρμηγκιών μπορεί να είναι οι σωροί ανεξήγητων πριονιδίων..

Αντιμετωπίζοντας ξυλοφάγα μυρμήγκια και τερμίτες

Επειδή τα μυρμήγκια και οι τερμίτες είναι τόσο διαφορετικά, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι επίσης διαφορετικά για το καθένα.

Αν έχετε φτερωτά μυρμήγκια στο σπίτι ή στο κτίριό σας, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να συλλέξετε ένα δείγμα για αναγνώριση. Μπορείτε να μας δείξετε το δείγμα για να το αναγνωρίσουμε και να σας προτείνουμε τρόπο αντιμετώπισης.

Και για τα δύο έντομα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων χρησιμοποιώντας διαφορετικές ουσίες για να σκοτώσουν τα υπάρχοντα έντομα και να αποκρούσουν περαιτέρω προσβολή. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί το δομικό ξύλο που έχει υποστεί βλάβη από τα έντομα. Θυμηθείτε οτι, η δομή ενός σπιτιού μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά από αυτά τα έντομα με την πάροδο του χρόνου.

Τα φυτοφάρμακα που διατίθενται στο εμπόριο για να καταπολεμήσουν τα μυρμήγκια μπορεί να περιέχουν πολλά διαφορετικά χημικά, κάποια σχετικά ασφαλή και άλλα με αξιοσημείωτους κινδύνους. Είναι καλύτερα να εμπιστευτείτε μία εταιρεία, όπως η Fastoil Service με εγκεκριμένα σκευάσματα και ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια.

Οι μέθοδοι και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εναρμονίζονται πλήρως με τις κοινοτικές οδηγίες 178/02, 93/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κ.Υ.Α. 487/00 και τις επιταγές των συστημάτων HACCP και ISO, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για πλήρη και συνεχή κάλυψη κάθε χώρου.

Συνεργαζόμαστε επίσης με τους πελάτες μας για να αναπτύξουμε ένα τακτικό πρόγραμμα συντήρησης ελέγχου των παρασίτων προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες τους, ώστε να διατηρήσουμε το σπίτι σας απαλλαγμένο από μυρμήγκια καθώς και άλλα ενοχλητικά παράσιτα όπως αράχνες, κατσαρίδες, κοριούς και ψύλλους, κουνούπια, τρωκτικά και πολλά άλλα! Επικοινωνήστε μαζί μας για να διαμορφώσουμε το πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Η Fastoil Service είναι μια εταιρεία ελέγχου παρασίτων (απεντομώσεων-απολυμάνσεων). Εξυπηρετούμε την ISOπεριοχή της Αθήνας, εφαρμόζοντας απεντομώσεις τόσο κατοικιών όσο και των επαγγελματικών χώρων.  Ταυτόχρονα παρέχουμε την δυνατότητα δημιουργίας φακέλου απεντόμωσης για καταστήματα υγειονομικής  σημασίας. Παρέχουμε απεντομώσεις μυρμηγκιών στο σπίτι ή την επιχείρησή σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να έχετε απρόσκοπτη απόλαυση και λειτουργικότητα της ιδιοκτησίας σας. Είμαστε πιστοποιημένοι επαγγελματίες με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας (ISO) από την TUV HELLAS που σημαίνει οτι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πλήρως όλα τα παράσιτα ανάλογα με τις ανάγκες και ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματός σας