Η συντήρηση καυστήρα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα.

Η τεχνολογία πετρελαίου οικιακής θέρμανσης έχει σημειώσει σημαντικές προόδους κατά τη διάρκεια των ετών. Το πετρέλαιο θέρμανσης θεωρείται τώρα πιο ασφαλές και αποδοτικό από οποιαδήποτε άλλη πηγή καυσίμου. Ο κατάλληλα συντηρημένος καυστήρας πετρελαίου δεν θα παρουσιάσει επιβλαβείς αναθυμιάσεις. Πολλοί εμπειρογνώμονες οικιακής ενέργειας θεωρούν το πετρέλαιο θέρμανσης ως το ασφαλέστερο μέσο για ένα ζεστό σπίτι, χωρίς καμία ανησυχία ότι ο καυστήρας θα γίνει αρκετά ζεστός ώστε να προκαλέσει πυρκαγιά.

Το κλειδί για την ασφαλή λειτουργία ενός οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης είναι η σωστή και έγκαιρη προληπτική συντήρηση. Στη συντήρηση καυστήρα πραγματοποιείται μια ετήσια επιθεώρηση για να ανιχνευτούν τυχόν σημάδια προβλημάτων ή διαρροών πετρελαίου που είναι το προειδοποιητικό σημάδι βλάβης.

Πώς μπορεί να ελεγχθεί η καλή λειτουργία και Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΛΕΒΗΤΑ;
Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση – ρύθμιση – έλεγχο του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου. Με αυτά γίνεται ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή μετριούνται: η θερμοκρασία τους, η ποσοστιαία αναλογία του CO2 ή του O2, o δείκτης αιθάλης Rz και υπολογίζεται ο βαθμός απόδοσης (%) του συστήματος από τα ζεύγη τιμών CΟ2 ή Ο2 και Δt= θερμοκρασία αέρος στο λεβητοστάσιο.

Ετήσιος καθαρισμός και συντήρηση

Κατά τη διάρκεια ετήσιας συντήρησης, ο τεχνικός θα καθαρίσει προσεκτικά τη μονάδα για να αφαιρέσει τη σκόνη και οτιδηποτε συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης, θα εκτελέσει μια σειρά βημάτων αντιμετώπισης προβλημάτων για την ανίχνευση και επίλυση τυχόν προβλημάτων ασφάλειας. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία κάθε ετήσιας συντήρησης είναι η επαλήθευση ότι όλοι οι έλεγχοι ασφαλείας λειτουργούν σωστά.

Δείτε περισσότερα για τη συντήρηση του καυστήρα εδώ.

Δείτε περισσότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης που διανέμει η εταιρεία μας εδώ.