Το ψιλό κατσαριδάκι (Blattella germanica), κατσαρίδα κουζίνας, ψιλή κατσαρίδα, είναι ένα είδος κατσαρίδας που συναντάμε συνήθως σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών και καταστημάτων εστίασης. Συνήθως το ψιλό κατσαριδάκι κάνει φωλιές σε μεμονωμένες περιοχές, με υψηλή υγρασία και ζέστη όπου δεν διαταράσσονται από κανέναν και όπου υπάρχει χαμηλό επίπεδο φωτεινότητας.

Βιότυπος

Το ψιλό κατσαριδάκι δέν είναι ”γόνος” της κοινής κατσαρίδας, όπως πολλοί νομίζουν. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος με διαφορετική αντιμετώπιση! Το ψιλό κατσαριδάκι είναι το πιο δύσκολο είδος κατσαρίδας για να ξεφορτωθείτε αλλά και το πιο ενοχλητικό. Μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στο σπίτι, αλλά είναι πιθανότατα πιο συνηθισμένο στην κουζίνα, συχνά μέσα σε ντουλάπια, συρτάρια και ηλεκτρικές συσκευές. Ακόμη, στις ρωγμές, στο μπάνιο, ακόμα και στις κάσες από τις πόρτες.

Διατροφή και διατροφή

Το ψιλό κατσαριδάκι κατοικούν συχνά μέσα ή γύρω από τις ανθρώπινες κατοικίες λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών και αποβλήτων. Καταναλώνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων νεκρών οργανισμών. Συνήθως τρώνε ανθρώπινα τρόφιμα, ιδίως άμυλα, γλυκά, σπόρους, σπόρους, λίπη και προϊόντα κρέατος. Είναι, επίσης, γνωστό ότι τρώνε σαπούνι, οδοντόκρεμα και κόλλα.

Άλλες συμπεριφορές και προσαρμογές

Το ψιλό κατσαριδάκι είναι επίσης το πιο κοινωνικό από το είδος των επιβλαβών οργανισμών και βρίσκεται συχνά σε μεγάλες ομάδες, ειδικά κοντά σε θερμές περιοχές όπως θερμοσίφωνες. Είναι δραστήριο τη νύχτα ή σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού για αυτό η παρουσία του δεν γίνεται γρήγορα αντιληπτή από τον άνθρωπο.

Κύκλος ιστορικού ζωής

Τα θηλυκά φέρουν κάψουλα αυγών που περιέχει 30 – 48 αυγά στο τέλος της κοιλιάς τους. Όταν τα αυγά είναι κοντά στην εκκόλαψη, τα θηλυκά προσκολλώνται στην κάψουλα σε μια σκοτεινή γωνία όπου οι νέοι μπορούν να βγουν με ασφάλεια. Ένα θηλυκό ψιλό κατσαριδάκι μπορεί να παράγει μέχρι και 20.000 νέους ετησίως.

Αντιμετώπιση

Το συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας αντιμετωπίζεται με τροφοελκυστικά σε συνδυασμό με εντομοκτόνα που στοχεύουν στις αδυναμίες των εντόμων χωρίς να αναγνωρίζονται χημικά από αυτά. Εάν λοιπόν αντιληφθείτε την παρουσία τους μην επιχειρήσετε να απαλλαγείτε εντομοκτόνα του εμπορίου, καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές.

Η χρήση εντομοκτόνων του εμπορίου δυσχεραίνει την καταπολέμηση αυτού του είδους καθώς μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού τους βγαίνει έξω από τη φωλιά. Το υπόλοιπο μένει στη φωλιά και ειναι πρακτικά απρόσβλητο από τα εντομοκτόνα του εμπορίου. Μόνο η χρήση δολωμάτων και ειδικών εντομοκτόνων είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπισή τους. Τα εντομοκτόνα του εμπορίου έχουν ερεθιστική-απωθητική δράση ενώ τα παραπάνω προσελκυστική ή ουδέτερη και δεν μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.

ψιλό κατσαριδάκι

Αντιμετώπιση με gel | Fastoil Service

Η καταπολέμηση των κατσαρίδων αυτών γίνεται με την εφαρμογή δολωμάτων σε μορφή gel σε στοχευμένα σημεία της οικίας ή του επαγγελματικού χώρου (ιδιαίτερα σε σημεία που παρέχουν υψηλή θερμοκρασία και υγρασία) σε συνδυασμό με κατάλληλα μη ερεθιστικά εντομοκτόνα ώστε να επιτυγχάνουμε το μέγιστο και γρηγορότερο αποτέλεσμα.

Στη Fastoil Service αντιμετωπίζουμε το ψιλό κατσαριδάκι με ειδικές εφαρμογές και μεθόδους σε όλη την Αττική.

ISO

Οι μέθοδοι και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εναρμονίζονται πλήρως με τις κοινοτικές οδηγίες 178/02, 93/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κ.Υ.Α. 487/00 και τις επιταγές των συστημάτων HACCP και ISO, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για πλήρη και συνεχή κάλυψη κάθε χώρου.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με μικρό κατσαριδάκι καλέστε μας στο 210 28 30 300,  για μία δωρεάν εκτίμηση του χώρου σας.  Επίσης, συνεργαζόμαστε επίσης με τους πελάτες μας για να αναπτύξουμε ένα τακτικό πρόγραμμα συντήρησης ελέγχου των παρασίτων προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες τους, ώστε να διατηρήσουμε το σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο απαλλαγμένο από μυρμήγκια καθώς και άλλα ενοχλητικά παράσιτα όπως αράχνες, κατσαρίδες, κοριούς και ψύλλους, κουνούπια, τρωκτικά και πολλά άλλα!